Oslava Všestarské cibule… a Nivy

07.09.2017

Zemědělské družstvo Všestary připravilo na 9. září od 10:30 do 15:30 hod. ve Všestarech zábavný program pro celou rodinu. Oslavu Všestarské cibule… a Nivy bude moderovat Jan Rosák, děti rozveselí Majda z Kouzelné školky a účast přislíbil i kuchař Jiří Halamka, MasterChef 2016. Vstup na akci je zdarma.

Návštěvníci akce si budou moci prohlédnout cibulovou halu s ukázkou skladování a technologií, moderní zemědělskou a další techniku, dále také kravín i porodnu a odchovnu telat. A to zdaleka není vše. Připravena bude nejen prohlídka areálů zemědělského družstva, ale navíc se každý bude moci zdarma projet v kočáru s koňským spřežením. Chybět nebude ani spousta regionálních potravin. Zájemci si budou moci koupit Všestarskou cibuli ke skladování za speciální cenu.

„Chtěli jsme, aby si program užili malí i velcí. Jistě je zaujmou třeba traktoroví veteráni. Chystáme řadu zajímavých workshopů pro děti i dospělé a doprovodný program, v rámci kterého vystoupí například hradecké mažoretky. Zajistili jsme i bezplatný vstup do archeoparku ve Všestarech,“ říká Monika Nebeská, předsedkyně představenstva ZD Všestary.

Mezi jednotlivými areály družstva bude jezdit bezplatná kyvadlová doprava. Prohlédnout si tak návštěvníci budou moci areál cibulové haly Všestary, areál ZD Rozbeřice, mléčnou farmu na Chlumu a odchovnu telat Neděliště. Bezplatná kyvadlová doprava pojede v půlhodinových intervalech po trase: Všestary – Neděliště – Chlum – Rozběřice a zpět.

Akce má i charitativní podtext: zájemci si na ní budou moci u stánku Centra pěstounských rodin zakoupit a vybarvit keramické kachle s motivy cibule, traktoru a podobně. Výtěžek z jejich prodeje bude využit na práci s dětmi z pěstounských rodin v keramické dílně.

Připraveno bude i občerstvení. Parkování bude ve Všestarech řízeno pokyny organizátora.

Proč právě spojení Všestarské cibule a Nivy?

„Patříme mezi pět největších producentů cibule v Evropě. Všestarská cibule vyniká velkým podílem vitamínu B2 a železa. Chováme skot především pro výrobu mléka, z něhož se vyrábí i sýr Niva,“ uvádí Monika Nebeská.

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR Mariana Jurečky a hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána, kteří oslavu také navštíví. Oslava je realizována za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

Podrobný program najdete na webu www.oslavavsestarskecibule.cz.