Mininakladač Giant D263SW usnadní práci na farmě

19.10.2019

Uplatnění v chovu hospodářských zvířat, pohyb ve stísněných prostorech, snadné přizpůsobení se podmínkám práce, nenáročné ovládání a maximální spolehlivost. To je jen základní výčet charakteristik nakladače GIANT od holandské společnosti TOBROCO, na který dennodenně spoléhá pan Pivoňka tam, kde je limitující používat klasický traktor s čelním nakladačem.

Pan Pivoňka si před třemi lety pořídil model D263SW, který dodala přímo společnost Vitaltech. A jelikož prodává i japonské stroje značky Kubota, pan Pivoňka věří i v kvalitu ostatní techniky, jako je v tomto případě Giant. Za tu dobu se stroj osvědčil, funguje dobře a spolehlivě, nejsou s ním žádné problémy, přitom je využíván prakticky neustále. „Vyvážím hlubokou podestýlku od jalovic, v zimě navážím krmení z jámy a jinak slámu na stlaní, a když potřebuji něco přemístit, každý den nakladač jezdí,“ říká Pivoňka. Tento nakladač je cenným pomocníkem na farmě, protože se vše před jeho koupí provádělo ručně. Nyní má odpracováno tři sta motohodin. Vzhledem k tomu, že jsou chlévy a zejména dvůr velmi malé, zvolil pan Pivoňka nakonec kloubovou koncepci místo původně zamýšleného smykem řízeného nakladače. Nemusí tak předělávat kravín. Uživatelé kloubových nakladačů pracujících ve chlévech obecně oceňují dobrou manévrovatelnost a schopnost například vyhrnovat hnůj do pravého úhlu, což se jen těžko dosáhne smykem řízeným nakladačem.

Nakladač je velmi nenáročný a téměř bezúdržbový, stačí kontrolovat jen olej v motoru a prohlédnout jednou za dva týdny servisní body,“ zmínil se o technické stránce pan majitel. Stabilita nakladače závisí na úhlu natočení kloubu, zatížení a výšce zdvihu. V tomto směru majitel oceňuje patentovaný tzv. Stabilo systém Giant, který zamyká kloub, což přispívá ke větší stabilitě při zatočení, celkově nakladač hodnotí jako velmi stabilní. Jelikož je u jalovic nízký chlév, ani relativně malá „výrobní“ výška nakladače nestačí. Proto je stroj vybaven ROPS/FOPS sklopným přístřeškem Deluxe včetně pracovního osvětlení a zrcátka. Ruční sklápění přístřešku probíhá denně a opět je řešeno co nejjednodušeji za pomoci zajišťovacích kolíků.

Celý článek naleznete zde: https://www.agroportal24h.cz/clanky/mininakladac-giant-d263sw-dokaze-usnadnit-tezkou-praci-na-farme