Plečka Klünder 6m
Plečka Klünder 6m
Půjčovna

Plečka Klünder 6m

Cena pronájmu: 36 300,- / den
Vratná kauce: 50.000 Kč

Katalogové číslo: 22300001097

Likvidace vzrostlých plevelů v porostech cukrovky se řeší povětšinou s využitím herbicidů a ve správných růstových fázích plevelů, které tak obvykle pěstovanou plodinu nepřerostou. V okamžiku, kdy se tak stane a plevele (typicky laskavce a merlíky) začnou nad cukrovkou výrazně vyčnívat, nabízí se i jiná řešení jejich likvidace. Kdysi jsme na brigádě tyto plevele vytrhávali ručně a vzpomínám si i na knotovou aplikaci, kdy se za traktorem nesl rám s knoty napuštěnými herbicidem, které se dotýkaly jen vzrostlých rostlin plevelů. Firma Klünder letos představila zcela nové řešení, a sice stroj, jehož práce je založena na mechanickém vytrhávání plevelů.

Likvidátor plevelů je nesen v předním či zadním tříbodovém závěsu, je tvořený řadou kol obutých do pneumatik a prostřednictvím slupic a ložisek upevněných k rámu. Pneumatiky se vzájemně dotýkají a tím se všechna kola mohou otáčet. Jakmile se mezi kola dostane vzrostlý plevel je vytrhnut a díky pružným prstům, které se otáčejí spolu s koly, je i částečně narušen, aby se zajistila větší jistota jeho likvidace.

Mechanický likvidátor plevelů v cukrovce je v záběru 6 metrů  se dvěma řadami plecích kol. Pohon je zajištěn pomocí několika hydromotorů. Pracovní rychlost je závislá na míře zaplevelení a pohybuje se od 1 do 5 km/h. Alternativně lze tuto netradiční plečku využít i pro odplevelení jiných kulturních plodin, kde plevele výrazně přerůstají pěstovanou plodinu.*